Mogućnosti motociklističke kacige u potpunosti ovisi o njezinoj kvaliteti. Ako vozač nosi kacigu loše kvalitete, neće ga moći spasiti tijekom nesreće i udara. Na žalost, to bi moglo dovesti do lomova i ozljeda. Kada kupujete moto kacigu, vodite se pozitivnim komentarima i vrhunskom kvalitetom. Ostali vozači neka budu najbolji suci, njihovi komentari o sigurnosti i kvaliteti. Kacige dobre kvalitete trajati će dugo i zato nema potrebe štedjeti. 

Od čega je kaciga napravljena?

Vanjski sloj (Outer Layer)

Kaciga se satoji od mnogo dijelova koji su sastavljeni kako bi osigurali sigurnost i pružili udobnost. Osnovna straktura je sastavljena od mnogo slojeva, a svaki sloj daje svoje jedinstveno obilježje. Najsigurnije kacige imaju vanjsku strukturu od stakloplastike, koja je pomiješana s ostalim materijalima radi postizanja čvrstoće i dugotrajnosti i otrponosti na udarce. Materijal također ima svojstvo da ostaje isti nakon izlaganja vlagi. Materijali poput aramida i ugljičnih vlakana koji se miješaju sa staklenim vlaknima pružaju dovoljno čvrstoće. Na vrhu vanjskog sloja nalazi se premaz koji je najčešće prebojan dekoracijama ili logotipovima. Kvalitetna boja je otporna na ogrebgotine i održava kacigu novom i sjajnom duži period, osim ako je namjerno ne ogrebete. 

Mekani sloj (Soft Layer)

Sljedeći sloj je mekši sloj koji je izrađen od poli stirena. Taj sloj ima funkciju postizanja veće udobnosti i sigurnosti glave. Ovaj mekani sloj može apsorbirati udarce te zadržava oblik pri bilo kakvom udarcu, od manjeg do većeg. Ovo je jedan od najvažnijih slojeva, pomaže u reguliranje temperature unutar kacige. Zvog svoje porozne prirode, može propustiti da zrak prolazi kroz njega, pružajući izvrsnu ventilaciju u kombinaciji sa ventilacijskim otvorima. 

Obloga (Lining)

Sloj koji je vidljiv unutar kacige je obloga/podstava. Podstava je napravljena od materijala koji djeluju antibakterijski i pomažu apsorpciji znoja. Podstave se obično mogu vaditi kako bi se mogle očistiti. Podstave u kvalitetnoj kacigi ostat će suhe, unatoč blizini lica osjećati ćete se ugodno i odražavati će temperaturu upijajući višak znoja. Kvalitetna podstava ne hvata dlake/kosu niti ne stvara statični elektricitet što može biti neugodno svaki put kada stavljate ili skidate kacigu. 

Jastučići obraza (Cheek Pads)

Jastučići obraza su najnoviji dodatak kacigama, pomažu da kaciga potpuno prijanja na glavu/lice. Izrađeni su od mekane pjene, osiguravajući da kaciga ne padne sa glave tijekom nesreće. Oni takođe dodaju dozu ugodnosti dok je kaciga na glavi. 

Vizir (Visor)

Najkvalitetniji viziri izrađeni su od polikarbonata koji se pri udarcu ne razbija. Jeftinije kacige dolaze sa akrilnim vizirima, koji nisu sigurni. Vizir je važan dio kacige, omogućava preglednost, štiti oči od prašine i onečišćenja. Također je glavni izvor ventilacije kada postane prevruće. Danas viziri dolaze sa slojem za zaštitu od UV zračenja i tehnologijom koja sprječava zamagljivanje. Uglavnom možete birati odpotpuno prozirnih do tamnih boja. 

ZAKLJUČAK

Tijekom postupka izrade kacige, svi slojevi su napravljeni u željenom obliku, ovisno o dizajnu. Nakon toga se svaki element spaja na način da se ne može razdvojiti i da ne predstavlja opasnost za korisnika. Jeftinije kacige imaju slojeve koji su zalijepljeni te ne traju dugo i nisu sigurni za za duže i teže vožnje. Osim toga, kvalitetne kacige izrađene od čvrstih materijala su lakše i čvršće, istovremeno pružaju udobnost i otpronost.